Mukavampi karavaanarielämä: ihan pienillä panostuksilla

Monilla suomalaisilla on kesämökin sijaan matkailuauto tai -vaunu. Siinä on luonnollisesti se etu, että sen voi ottaa mukaan minne tahansa toisin kuin kesämökkiä. Pienemmät tilat myös kannustavat ulkoilemaan enemmän, kun taas kesämökillä on se vaara, että tulee jäätyä sisälle koko päiväksi.

Karavaanarin elämä on hitaampaa, mutta toisaalta rankempaa kuin kesämökillä. Pienessä vaunussa voi olla tukalaa ja hieman ankeampaa. Ensinnäkin matkailuvaunujen eristys ei ole niin hyvä kuin pysyvän rakennuksen, eli sisällä ei aina ole yhtä lämmin kuin haluaisi. Matkailuvaunu on ensisijaisesti paikka, jossa vain nukutaan tai pidetään sadetta; ei juurikaan muuta.

Matkailuvaunujen sisustusta ja varustelua voidaan parantaa omien mielipiteiden mukaan jo melko pienillä hankinnoilla. Yksinään ei tarvitse myöskään pähkäillä: ensinnäkin karavaanareilla on aktiivinen keskustelualusta, jossa jaetaan vinkkejä. Toiseksi, olemme koonneet tähän helppoja ja arkisia tapoja kohentaa matkailuautosi tai -vaunusi viihtyvyyttä.

Näillä hankinnoilla parannat elämystäsi

Jos vaunussa on mielestäsi liian kylmä, ei ensimmäisenä kannata hankkia sähköä kuluttavaa patteria. Sen sijaan matto on halvempi ratkaisu, jonka avulla parannat lämmön eristystä. Matot ovat myös kaunis sisustuselementti ja suurin osa pienempiin asuntoihin mitoitetuista matoista sopii täydellisesti matkailuvaunuihin. Matot auttavat myös äänen eristyksessä, joten saat nukkua yösi hieman rauhallisemmin ja toisaalta oma elämisesi ei häiritse leirintäalueen naapureita.

Mikäli et käytä vaunun vessaa, kannattaa sen tila hyödyntää säilytyksessä. Tosin sen sijaan, että sulloisit sen vain täyteen laukkuja, kannattaa hankkia vaikkapa pieni hyllykkö tai vaatepuu, jonka avulla tavarat pysyvät paremmin järjestyksessä ja tila tulee käytettyä tehokkaamin. Koska tämä vessa on yleensä jaettu itse vessan ja suihkun kesken, pystyt helposti hyödyntämään vaikkapa pelkkää suihkutilaa, jos vessalle on kuitenkin käyttöä.

Pieni harja tai luuta on myös hyvä hankinta, sillä matkailuvaunussa raja eteisen ja muun tilan välillä on häilyvä ja kesällä sisälle tulee kannettua hiekkaa ja mutaa. Monissa vaunuissa lattia on helposti lakaistava muovimatto tai laminaatti. Imuria, edes pientä, ei kannata ottaa mukaan; se vie vain tilaa ja kuluttaa sähköä.

Nykyisten suoratoistopalveluiden aikana kannattaa harkita, onko matkailuvaunussa tai -autossa tarpeellista pitää televisiota, joka ehkä kuului hintaan. Nämä laitteet saa irti melko helposti ja ne voi myydä melko vikkelästi jollekin, joka niitä oikeasti tarvitsee.

Muista myös asenne

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin muistaa, että matkailuautoilla tai -vaunuilla matkustamisen ei tarvitse olla mikään luksushotelli. Kuten jo sanottu, matkailuvaunu on lähinnä vain katos, jossa nukutaan.

On myös hyvä pitää mielessä, että vaunussa tila on rajallinen etkä sinä voi matkailijana varautua kaikkeen. Pieniä vastoinkäymisiä tulee takuulla vastaan, mutta niiden ei kannata alkaa painaa mieltä heti reissun alusta alkaen. Hyviä kokemuksia on yleensä enemmän, vaikka ne tuppaavat jäämään pienemmälle huomiolle.

Voit siis tehdä merkittäviä parannuksia matkailuvaunusi mukavuuteen ja tehdä siitä juuri sellaisen kuin haluat, mutta liikaa ei kannata stressata eikä odotuksia kannata asettaa luksushotellin tasolle.