Pysy puhtaana myös matkoilla – fiksusti!

Vaikka matkailu onkin ollut laskussa viimeisten vuosien ajan johtuen koronapandemiasta, alkaa sen suosio kuitenkin taas tauon jälkeen nostaa päätään. Matkailu on myös muuttanut muotoaan, ja ihmiset matkustavat yhä enemmän lähialueellaan. Matkailu ei siis ole niinkään kadonnut minnekään – se on vain muuttanut hieman muotoaan. Tästä huolimatta matkailijalla on aina tiettyjä perustarpeita ja yksi niistä on luonnollisesti hygienia.

Vanha suomalainen TV-sarja, Passi ja hammasharja, muistuttaa siitä, että lupien lisäksi myös hygieniapuoli kannattaa olla kunnossa, kun lähtee kohti uusia seikkailuita. Matkailijalla on kuitenkin niin paljon muutakin, mikä pitäisi pitää mielessä. Omasta puhtaudestaan kannattaa kuitenkin muistaa huolehtia, sillä matkanteko ei ole lainkaan kivaa, jos viimeisimmästä suihkusta on kulunut kaksi päivää. Tässäpä siis joitain vinkkejä siihen, miten huolehdit hygieniasta matkalla.

Muista aina nämä

Aluksi pieni yleispätevä lista riippumatta siitä, missä matkustat ja miten. Kaikki alkaa jo kotoa, kun pakkaat laukkujasi. Matkalaukku kannattaa pakata mahdollisimman tiiviisti. Puhtaita vaatteita pakattaessa niiden väliin jää melkoisesti ilmaa, mikä ei ole hyvä juttu. Tästä pääsee eroon muutenkin kuin tyhjiöpusseilla, ja tiivis viikkaaminen tekee pienestäkin matkalaukusta melkoisen tilaihmeen. Huolehdi myös siitä, että sinulla on mukanasi muovipussi likaisille vaatteille. Tähän sopii myös laukussa mahdollisesti erillään oleva tasku.

Matkauluauto tai -vaunu

Karavaanarilla on yleensä käytössään vaunun tai auton oma suihku, vaikkakin kynnys käyttää sitä voi olla melko korkea. Monien mielestä on turvallisempaa käyttää leirintäalueen vaihtoehtoja, kun ei edes tiedä, missä kunnossa vaunun putket ovat. Ne kannattaa kuitenkin päivittää, ja kaiken wc-tiloihin tarvitsemasi saat osoitteesta https://rorfokus.fi/ – ja vieläpä yhdellä kerralla. Täältä löydät myös paljon muuta hyödyllistä, mikä helpottaa peseytymistä tien päällä.

Matkailuautossa on jonkin verran tilaa, joten kannattaa varata erikseen niin sanotut kotivaatteet, jotka voivat olla vähän vanhemmat eikä juuri eilen pestyt. Niiden kanssa voit sitten oleskella vaunullasi ja mikäli tarvetta tulee lähteä vaikkapa ravintolaan, voit napata mukaasi siistimmän vaatekerran. Vaunun pienessä vessassa mahtuu myös hätätapauksessa pesemään nyrkkipyykkiä ja siksi kannattaa varata mukaan hieman pesupulvelria.

Lentäessä

Lentäessä kannattaa muistaa, että et saa tuoda mukanasi nesteitä, mikäli matkustat vain käsimatkatavaroiden kanssa. Mutta miten sitten tuot mukanasi saippuan, jolla peseydyt? Vaihtoehtoja on kaksi: osta saippua kohteesta tai suosi palasaippuaa. Jälkimmäinen on siitä parempi vaihtoehto, että saat sen kotimaasta ja sitä eivät koske nesterajoitukset. Ja toisin kuin yleinen harhaluulo sanoo, palasaippua on ihan yhtä hygieeninen vaihtoehto kuin nestesaippuakin.

Lentokoneeseen kannattaa pukeutua myös melko kevyesti, sillä pienessä tilassa tulee helposti hiki ja se ei ole toivottavaa. Jos sinua alkaa paleltaa, voit pyytää lentoemänniltä vilttiä tai sammuttaa ilmastointilaitteen. Vierustovereiden mukavuutta ajatellen kannattaa myös suosiolla jättää hajusteiden käyttö vähemmälle.

Laivalla

Laivoilla sinun ei juurikaan tarvitse huolehtia omien hygieniatarvikkeiden tuomisesta: hytistä löytyy aina puhdas pyyhe. Suihku löytyy joka hytistä tai sitten voit käydä mahdollisella allasosastolla saunomassa. Suihkusaippua on tosin hieman kinkkisempi asia, sillä niitä tupataan varastelemaan, eli turvallisinta on tuoda mukanaan oma pienessä pullossa ellei halua ostaa sitä erikseen laivan kaupasta ylihintaan.

Oikeastaan ainoa pesupussiin menevä tavara, jota oikeasti laivalla tarvitset, on hammasharja ja -tahna, sillä ne eivät kuulu hytin varusteluun. Hätätapauksessa nämäkin saa ostettua kuitenkin laivan kaupasta. Lisäksi puhtaita vaatteita kannattaa pakata vielä yksi ylimääräinen vaatekerta, sillä laivalla ei ole mahdollista pestä omaa pyykkiä eikä siellä ole saatavilla pesulapalveluita.