Matkusta ja tee hyvää

Monelle suomalaiselle matkustaminen tarkoittaa yleensä huvilomaa. Suomalaiset ovat monesti tottuneet tarkoin koottuihin pakettimatkoihin ja perinteisiin turistirysiin stereotyyppisine nähtävyyksineen. Suomalaisten matkat koostuvat yleensä hotellin uima-altaalla loikoilusta, tarjoiluista nauttimisesta, turistiretkistä ja aktiviteeteistä. Tuollaisen loman aikana luottokortti on taatusti kovalla käytöllä, ja useamman hengen perheen loma maksaa lähes poikkeuksetta useampia tuhansia euroja. Tämä aiheuttaa valitettavasti sen, että aina ihan jokaisella ei ole mahdollisuutta lähteä tällaiselle lomalle, kun kukkaro ei anna myöden. Toisinaan myös ajatus tylsästä pakettimatkasta saattaa tylsistyttää, ja moni kaipaakin itselleen jotakin paljon enemmän. Onneksi on olemassa myös toinen tapa matkustaa: nimittäin vapaaehtoistyö ulkomailla!

Etelän aurinkoon muuttamaan maailmaa

Kyllästyttääkö Suomen ankeus? Vaikka kesällä kauniin maamme ilmasto kokeekin pienen väliaikaisen kaunistumisen, on maamme säätila yleisesti varsin kolea ja harmaa. Juuri tämä on syy sille, miksi niin moni kaipaa irtiottoa arjesta ja matkaa jonnekin toisaalle. Pakettimatkat eivät kuitenkaan yleensä vie sinua pois kuin korkeintaan viikoksi tai kahdeksi – ja monelle tämä ei ole läheskään tarpeeksi sen jälkeen, kun on kärsinyt kaamoksen pimeydestä kuukausia. Myös tämä on yksi syy sille, miksi vapaaehtoistyön tekeminen ulkomailla saattaa olla sinulle parempi ratkaisu: voit pienellä rahalla päästä pois kuukausiksi tai jopa vuodeksi. Tämän lisäksi pääset tekemään jotakin sellaista, millä on todellakin merkitystä. Voiko tämän parempaa ollakaan?

Ulkomailla on tarjolla vapaaehtoistyötä jokaiseen makuun. Toisille mieleen on vaikkapa lasten orpokodissa työskentely, toiset haluavat auttaa vaikkapa villieläinten kuntoutuskodissa. Joku haluaa opettajaksi, toinen taas auttamaan köyhiä. Mitä tahansa valitsetkin, on yksi asia taattu: nautit taatusti siitä, että saat tehdä hyvää samalla, kun pääset matkustamaan ja näkemään maailmaa. Usein vapaaehtoisjärjestöt hoitavat puolestasi esimerkiksi majoituksen ja ruokailut, joten sinun ei tarvitse itse huolehtia näistä. Vastineeksi lahjoitat aikaasi ja teet työtä valitsemassasi kohteessa. Muista, että vapaaehtoisillekin jää usein työn lomassa myös vapaa-aikaa: vaikka et siis olekaan turistimatkalla, ei se tarkoita sitä, ettetkö voisi tehdä retkeä vaikkapa basaarille, safarille tai paikalliseen ravintolaan maistelemaan parhaita herkkuja.

Yksin vai järjestön kautta?

Se, haluaako lähteä tekemään vapaaehtoistyötä itsenäisesti vai järjestön kautta riippuu suuresti siitä, millaiset vaatimukset kullakin maalla on ja kuinka hyvä maan turvallisuustilanne on. Usein järjestö saattaa veloittaa sinulta hieman suuremman summan palveluistaan, mutta he myös pitävät sinusta huolen koko matkasi ajan niin, että sinun ei missään tapauksessa tarvitse huolehtia omasta turvallisuudestasi tai matkasi yleisestä onnistumisesta.