Näin matkustat mukavasti kuumissa kohteissa

Suomen viileään ilmastoon tottuneelle matkustaminen lämpimiin ja kuumiin maihin voi tuntua pienoiselta järkytykseltä, ennen kuin kuumaan ilmaan tottuu. Erityisesti vanhemmille ihmisille ja jotakin yleissairautta, kuten diabetesta tai kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavalle lämpö voi tuntua todella ahdistavalta, ja muuttua vaaralliseksi, kosteassa ilmassa jopa tappavaksi.

Lämpimissä kohteissakaan ei onneksi tarvitse turhaan kärsiä kuumuudesta, vaan erilaisia keinoja suojautua kuumalta ja auringolta löytyy helposti. Näin matkustamista ei tarvitse rajoittaa liikoja ja kuumienkin maiden nähtävyyksistä ja kulttuureista päästään nauttimaan koko perheen voimin.

Pidä huolta nestetasapainosta

Tärkein asia kuumassa matkakohteessa on muistaa juoda riittävästi vettä. Kuivuminen voi iskeä salakavalasti, ja usein nestehukan oireet ilmoittavat itsestään lähes yllättäen. Mikäli vointi yhtäkkiä huononee, tai kokee olonsa hyvin väsyneeksi ilman erityistä syytä, on vedenjuonti yleensä hyvä ensiapu tilanteeseen. Ulkomailla tulee myös erityisesti trooppisilla alueilla muistaa huolehtia veden puhtaudesta ja juoda vain pullovettä, mikäli ei ole täysin varma kohteen hanaveden turvallisuudesta.

Lomalla tulee helposti nautittua alkoholia tavallista enemmän. Matkailijan kannattaa kuitenkin muistaa, että alkoholi ei sovi janojuomaksi, vaan se kiihdyttää nestehukkaa entisestään. Alkoholin juomisen yhteydessä tulee siis aina muistaa juoda riittävä määrä vettä.

Ruoka-aikaan kannattaa suosia kasviksia ja kevyitä aterioita, varsinkin lounaalla. Toisaalta kasvistenkin suhteen tulee varmistua niiden puhtaudesta, sillä usein ne on saatettu pestä hanaveden alla tai niitä on käsitelty muutoin epähygieenisissä oloissa. Raskaammat ateriat kannattaa jättää iltaan, sillä erityisesti liian täydellä vatsalla kuuma sää saattaa tuntua entistä tukalammalta.

Suojaudu auringolta

Suomalainen iho ei ole geneettisesti varustettu runsaaseen auringonpaisteeseen ja siksi auringolta suojautumiseen onkin kiinnitettävä huomiota. Suojautuminen sujuu helposti esimerkiksi pysymällä sisätiloissa kaikkein kuumimpaan aikaan ja ajoittamalla aktiivisen ajan varhaiseen aamuun ja auringonlaskun jälkeiseen aikaan. Auringon paistaessa kuumimmillaan, voi aikaa käyttää tutustumalla esimerkiksi museoihin, jotka ovat usein ilmastoituja.

Toisinaan päiväsaikaan on siirryttävä paikasta toiseen ja silloin kannattaa suosia ilmastoituja liikennevälineitä, esimerkiksi vuokra-autoja. Auton saa parkissakin helposti suojattua kuumalta jättämällä sen varjoon ja suosimalla autoja, joiden ikkunoissa on suojakalvot. Lue lisää suojakalvoista osoitteesta Evofilm.fi ja opi, miten voit Suomen kesässäkin pitää autosi viileämpänä.

Mikäli ulkona liikkumista kuumaan aikaan ei voi välttää, kannattaa panostaa ilmaviin, vaaleisiin vaatteisiin ja suojata pää kuumimmalta auringonpaahteelta hatulla tai huivilla. Erityisesti asfaltti imee itseensä auringon lämpöä, ja säteilee sitä takaisin, joten mikäli mahdollista, kannattaa hakeutua luonnon läheisyyteen kuumana päivänä. Myös veden läheisyys viilentää ilmaa.

Lämpöön tottuu

Ihmiselimistö on hyvin sopeutuvainen ja erityisesti kuumaan ilmaan tottuu hyvinkin nopeasti. Sopeutuminen tapahtuu sitä nopeammin, mitä enemmän kuumassa viettää aikaa. Keskimäärin ihmiset adaptoituvat tropiikin olosuhteisiin noin kahdessa viikossa. Erityisesti vanhuksilla ja sairailla tottuminen voi kuitenkin viedä pidempään. Mikäli lämpö tuntuu tukalalta, ei itseään kannata kiusata väkisin, vaan kuumia olosuhteita on helppo vältellä parin viikon matkan ajalla.

Kun kyseessä on pidempi oleskelu kuumalla alueella, kannattaa itsensä yrittää totuttaa lämpöön mahdollisimman pian, sillä adaptaation jälkeen kuuma ilma ei merkittävästi rajoita omaa liikkumista. Muistathan kuitenkin suojautua edelleen auringon säteilyltä käyttämällä sopivaa aurinkosuojakerrointa ja riittävän suojaavia vaatteita.