Näin pidät älylaitteistasi parempaa huolta matkoilla

Uuteen maahan ja uuteen kulttuurin tutustuminen on aina jännittävää ja viihdyttävää, mutta tuntemattomissa paikoissa kulkeminen vaatii myös enemmän tarkkaavaisuutta ja varovaisuutta. Älylaitteet ovat tärkeä osa matkan kokonaisuutta, sillä ilman niitä harva tulisi enää toimeen. Passin, luottokortin ja rahojen lisäksi lähes pakollisia matkalle mukaan otettavia arvotavaroita ovat tietysti kamerat kuvien ja videoiden ottoa varten, sekä tietysti älypuhelin, kannettava tietokone tai tabletti.

Kun summaamme kaikki edellä mainitut arvotavarat yhteen, yhteenlaskettu arvo nousee yli tuhansiin euroihin. Esimerkiksi matkatavaroiden katoaminen tai ryöstön kohteeksi joutuminen on monelle matkustajalle todellinen huolenaihe, mutta onneksi voimme vaikuttaa tietyillä valinnoilla myös itse siihen, kuinka turvassa älylaitteemme loppujen lopuksi matkan aikana ovat.

Vinkkejä älylaitteiden turvaamiseen matkan aikana

Matkustuksen yleistyessä myös matkavakuutuksen tärkeys on kasvanut laajalti, ja harva lähtee reissuun ainakaan pitemmäksi aikaa ilman voimassa olevaa matkavakuutusta. Matkasairauden, ryöstön tai muun onnettomuuden osuessa kohdalle matkavakuutus antaa turvaa maassa, jonka kieltä ja kulttuuria ei itse kunnolla ymmärrä.

Älylaitteiden kadotessa matkavakuutus kenties korvaa rahallisesti menetetyn tavaran arvon, mutta esimerkiksi kameran ja puhelimen kuvia, tai läppärin tiedostoja on usein vaikea saada takaisin. Tärkeiden arvotavaroiden katoaminen harmittaa aina, ja siksi matkan aikana kannattaakin panostaa hieman vaivaa ja aikaa varmistaaksesi, että tärkeät ja kallisarvoiset esineet ovat turvassa.

  • Harkitse vaihtoehtoista puhelinta matkan ajaksi

Haluatko välttää upouuden iPhonen katoamisen tai ryöstön matkan aikana? Ainoa satavarma keino tämän välttämiseen on puhelimen jättäminen kotiin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettetkö voisi nauttia matkasta ikuistamalla kokemuksen kuviksi ja videoiksi, ja pitämällä yhteyttä kotiin sosiaalisen median kautta. Matkustettaessa erityisesti maihin, joissa turvallisuus ei ole Euroopan tasoa, kalliin älypuhelimen ja läppärin kotiin jättäminen voi olla viisas veto. Ilman puhelinta matkaan ei todellakaan tarvitse lähteä, vaan voit näppärästi hankkia itsellesi edullisesti vaihtoehtoisen puhelimen; esimerkiksi reilun satasen maksanut käytetty Iphone toimii matkalla kuin unelma, eikä sinun tarvitse stressata arvokkaan älypuhelimen katoamisesta joka kerta, kun astut ulos hotellihuoneestasi.

  • Tyhjennä älylaitteet ennen matkaa ja tee kaikesta varmuuskopio

Jos et halua investoida vaihtoehtoiseen puhelimeen, huolehdi ennen matkaa, että kaikki puhelimen kuvat ja henkilökohtaiset tiedot ovat turvassa, jotta mahdolliset varkaat eivät pääse vahingossakaan käsiksi arkaluontoisiin tietoihisi tai henkilökohtaisiin kuviisi. Tänä päivänä lähes kaikkiin älypuhelimeen on mahdollista asentaa varastetun puhelimen paikannukseen suunniteltu sovellus, jonka kautta puhelimen tiedot on mahdollista myös pyyhkiä katoamisen tai ryöstön sattuessa. Ota matkan aikana kaikista ottamistasi kuvista ja videoista varmuuskopioita esimerkiksi pilvipalveluun tai muistikulle, näin pahimman sattuessa ainakin kuvat ja videot ovat hyvässä tallessa!

  • Käytä maalaisjärkeä

Kenties paras vinkki matkalle lähtiessä on oman maalaisjärjen käyttäminen. Pidä arvotavarat ulottuvillasi aina julkisilla paikoilla liikuttaessa, erityisesti ruuhkassa. Selässä olevasta repusta tai housujen takataskusta pilkottava älypuhelin on jokaisen varkaan unelmakohde. Käytä myös hyödyksi majoituksen tallelokeroa, äläkä koskaan jätä älylaitteitasi näkyvälle paikalle, kuten hotellihuoneen terassille, vastaanottotiskille tai ravintolan pöydälle.

Vaikka matkalle lähdettäessä extra-varovaisuutta kannattaa pitää yllä, älä stressaa liikaa, matkasta tulee osata myös nauttia! Vahinkoja sattuu aina silloin tällöin, mutta yllä mainituilla yksinkertaisilla mutta tehokkailla keinoilla voit omalta osaltasi vaikuttaa pitkälti siihen, kuinka saat älylaitteesi mukaan myös matkalta kotiin.