Pakkaa laukkusi järkevästi ennen matkaa

Oletko kenties lähdössä kohtapuolin laskettelulomalle ilman hanskoja tai rantalomalle ilman uimapukua? Vältä katastrofin ainekset hyvissä ajoin ja lue tarjoamamme vinkit pakkaamisen suhteen ennen matkalle lähtöä!

Kun lennot ja hotelli on jo varattu, on ennen mahtavasta matkasta nauttimista tehtävänä vielä yksi asia: pakkaaminen. Laukun täyttäminen loman aikana tarvittavilla vaatteilla ja tavaroilla saattaa tuntua puuduttavalta tehtävältä, mutta mitä enemmän kokemusta matkailusta on kertynyt, sitä nopeammin matkalaukun saa kuntoon. Mikäli matka lähestyy, etkä ole vielä aivan varma siitä, mitä kaikkea mukaan kannattaisi ottaa, lue kokeneilta matkailijoilta kerätyt parhaat vinkit pakkaamiseen.

  • Laadi pakkauslista. Vaikka sellainen kuulostaisikin hieman tylsältä, ovat pakkauslistat paras takuu huolettomaan lomaan. Erittele listalla tärkeät ja välttämättömät asiat sellaisista asioista, jotka olisi hauska ottaa mukaan, mutta eivät ole välttämättömiä. Pysy realistisena matkalaukun painorajojen suhteen. Mikäli painorajaksi on ilmoitettu 23 kilogrammaa, on se silloin todellakin 23 kilogrammaa, eikä lentokentälle kannata lähteä kokeilemaan onneaan.
  • Muista matkatavaroita ja erityisesti nesteitä koskevat säännöt. Monella unohtuu laukkuun vesipullo silloin kun on aika kävellä läpi lentokentän turvatarkastuksesta. Sen pois heittäminen ei kuitenkaan harmita yhtä paljoa kuin kalliin hajuveden tai shampoon jättäminen lentokentän turvatarkastukseen vain siksi, ettei sattunut ennen matkaa huomioimaan turvatarkastusten sääntöjä nesteiden suhteen. Muista siis pakata kaikki käsimatkatavaroissa kulkevat nesteet enintään 100 millilitran yksittäispakkauksiin ja sulje ne pienen, läpinäkyvän muovipussin sisälle. Kaikki suuremmat matkalla tarvittavat esineet kannattaa suosiolla pakata ruumaan menevään matkalaukkuun.
  • Nimeä omaisuutesi. Koska matkalla voi sattua mitä vaan, on järkevää nimetä matkalle mukaan otettavat laukut siten, että niistä käy ilmi niiden omistaja sekä yhteystiedot. Lentoyhtiöt tuovat yleensä matkatavarat perille, mutta toisinaan niitä myös ajautuu väärille reiteille.
  • Jätä tilaa matkalla tehtäville ostoksille. Lomalla tulee ostettua yhtä sun toista ihanaa matkakohteesta. On hyvin todennäköistä, että lomalta palaa hieman täydemmällä laukulla kuin millä sinne lähti. Varaa siis matkamuistoille ja muille ostoksille tilaa laukkuun jo lähtiessäsi.
  • Älä liioittele kenkien suhteen. Tarvitsemasi kenkäparien määrä riippuu lomasi pituudesta, mutta esimerkiksi viikon tai parin lomalle kolme paria on useimmiten aivan riittävä määrä. Pohdi, mitä aiot tehdä matkalla ja valitse kengät sen perusteella. Eniten tilaa vievä tai raskain kenkäpari kannattaa laittaa jalkaan lentomatkan ajaksi, jotta ne eivät veisi kohtuuttomasti tilaa laukussa.
  • Kosmetiikkaa ja hygieniatuotteita kohtuudella. Minne tahansa maailmalla matkustatkaan, löytyy sieltä taatusti tarvitsemasi aurinkorasva tai shampoo, mikäli erityistarpeita ei ole. Tämän vuoksi on turhaa raahata kotoa saakka mukanaan montaa pullollista voiteita ja saippuoita. Mikäli mukaan on aivan pakko saada jotain tiettyä tuotetta, voi sen pakata matkakokoisiin pulloihin sen sijaan, että lyhyelle matkalle ottaisi mukaan koko pullon.
  • Älä unohda adaptereita. Matkakohteesta riippuen elektroniikkaa varten saattaa tarvita erillisen adapterin eri sähköjärjestelmän vuoksi, jotta ne saadaan matkalla toimimaan. Adapterin voi hankkia viime tingassa myös lentokentältä.
  • Tarkista matkakohteen sää ja pakkaa sen mukaan. Säätiedotuksista käy yleensä osapuilleen ilmi se, mitä matkakohteessa on tarjolla sään osalta. Tarkista säätiedote päivää ennen matkaa ja pakkaa vaatteita säähän sopivasti. Mukaan voi myös sujauttaa sateenvarjo siltä varalta, että matka ei olekaan sään puolesta täydellinen.