Oikeanlainen pukeutuminen matkustaessa eri ilmastoihin

Matkailu avartaa, kuten sanonta kuuluu. Ennen matkaa monen matkailijan rituaaliin kuuluu perinpohjainen valmistautuminen, sekä matkakohteeseen ja sen aktiviteetteihin tutustuminen. Toisaalta taas osa meistä lähtee matkaan seikkailumielellä ja tutustuu paikalliskulttuuriin ja sen tarjoamiin puitteisiin vasta paikan päällä. Yhteistä näille kahdelle ja monelle muullekin matkailijatyypille on kuitenkin yksi asia, reissuun varaudutaan oikeanlaisella pukeutumisella, sillä matkustaminen Islantiin ja Thaimaahan ei ole sama asia. Mitä pukeutumisessa tulisi siis ottaa huomioon, kun matkustat eri ilmastoihin?

Ilmastotyypin tunteminen etukäteen auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen varustuksen matkaa varten ja tarkemman paikallisen säätiedotuksen voit tarkistaa esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta muutamaa päivää ennen matkaa. Esittelemme seuraavaksi kaikkein suosituimpien matkakohteiden ilmastotyyppejä ja annamme vinkkejä siihen, millaisella pukeutumisella matkaan kannattaa varautua.

  • Kylmä ilmasto

Kylmän ilmaston lomakohteet kuten Kanada ja Islanti lienevät suomalaisille varsin tuttuja ilmaston suhteen. Olemme tottuneet kylmään ja runsaslumiseen talveen, joka maan pohjoispuolella voi kestää jopa puolet vuodesta, ja siksipä varustautuminen matkaan kylmän ilmaston kohteisiin ei tule meille uutena. Korkealaatuiseen toppatakkiin ja lämpimiin vedenpitäviin kenkiin kannattaa aina panostaa, sillä rahalle saa vastinetta matkan lisäksi tietysti koti-Suomessa. Esimerkiksi Birkenstockin laadukkaan saappaat ja vaelluskengät sopivat erinomaisesti lumihangessa ja pakkasessa liikkumiseen. Suurin osa lämmöstä haihtuu pään kautta, joten pipoa tai muuta päätä peittävää hattua tai lakkia ei kannata unohtaa. Mikäli säätiedotus lupaa erittäin kylmiä päiviä, myös kerrospukeutumiseen kannattaa varautua, sillä lomasta lienee hankala nauttia, mikäli omia ajatuksiaankaan ei tule kuulemaan hampaiden kalinalta.

  • Trooppinen ilmasto

Suosittuja trooppisen ilmaston matkakohteita ovat muun muassa pohjois-Brasilia, Indonesia, Meksiko ja Thaimaa. Nämä matkakohteet ovat erittäin kuumia ja kosteita, ja siksi oikeanlaiseen pukeutumiseen kannattaa varautua eritoten näillä alueilla, sillä kyseessä ei ole Espanjan Aurinkorannikon kaltainen leuto ilmasto. Kuumuuden ja kosteudun yhdistelmä saa pohjoismaalaisen ihmisen hikoilemaan usein ylettömästi, ja siksi hengittävät, kevyet ja hiertämättömät vaaleat kankaat sopivat mainiosti pukeutumiseen. Ennen matkaa kannattaa vilkaista nopeasti vaatteiden pesulapuista kyseinen materiaali ja suosia synteettisten kankaiden sijaan sataprosenttista puuvillaa. Kengiksi käyvät perinteiset sandaalit taikka muut hengittävät ja avoimet kengät, mutta sademetsiin ja pitemmille vaelluksille kannattaa varautua suljetuilla kävelykengillä ja hikeä eristävillä sukilla. Iltaisin lämpötilat eivät usein laske montaakaan astetta, mutta jalkoja ja käsivarsia peittävää pukeutumista suositellaan hyttysten ja muiden ötököiden puremien välttämiseksi. Yleistä trooppisen ilmaston maille ovat myös monsuuni- ja hurrikaanikaudet, jotka kannattaa selvittää tarkoin ennen matkaa, sillä sateet tulevat erittäin rankkoina kuuroina, eikä sateenvarjosta ja kumisaappaista tuolloin ole juurikaan hyötyä.

  • Lauhkea ilmasto

Lauhkea ilmasto on monelle Euroopan matkaajalle tuttu, sillä suurin osa eurooppalaisista maista kuten myös pohjois-Amerikka, Argentiinan eteläiset osat ja Etelä-Afrikka kuuluvat lauhkeaan ilmastoon. Näihin maihin matkustaessa kannattaa varautua sekä lämpimiin (kesällä kuumiin) päiviin että viileisiin öihin. Lämpötilat saattavat vaihdella kesäisin rannikkoalueilla kuten New Yorkissa, Kööpenhaminassa ja Kapkaupungissa paljonkin, ja päivisin t-paidalla ja varvassandaaleilla pärjää hyvin, kun taas illalla joutuu jo pukeutumaan pitkiin housuihin ja huppariin. Monipuolinen pukeutuminen onkin paras vinkkimme lauhkean ilmaston matkakohteisiin. Lauhkean ilmaston aivan pohjoisosia kutsutaan viileäksi ilmastoksi, johon suurin osa Pohjoismaistakin kuuluu ja me suomalaiset lienemme jo varsin ammattilaisia pukeutumaan kyseiseen ilmastoon.