Kotimaan matkailun monet kasvot

Suomi matkailukohteena kiinnostaa niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin matkailijoita. Siinä missä toiset matkailijat hakeutuvat luonnon rauhaan nauttimaan yksinkertaisista elämyksistä, toiset etsivät ympärilleen enemmän luksusta. Suomi tarjoileekin laajan kattauksen erilaisia matkailukokonaisuuksia jokaiseen makuun.

Aktiviteettimatkailu

Nykyisin jokaisesta maakunnasta löytyy erilaisia aktiviteetteja, joista on helppo joko valita valmiita tai räätälöityjä paketteja, tai suunnitella itselle sopiva kokonaisuus vaikka paikan päällä. Tämän päivän ihminen haluaa huomioida terveellisyyden, eettisyyden, kestävän kehityksen ja saada lisäksi arvoa käyttämälleen rahalle.

Retkeilyreitit upeassa luonnossa, fatbike-pyöräseikkailut, liitovarjoilu, SUP-lautailu- ja melontaretket sisävesillä ja saaristossa, hiihtovaellukset Lapin tuntureilla – ympäristöään arvostavalle on tarjolla monenlaista puuhaa, joka ei rasita luontoa. Jalansijaa ovat vallanneet myös seikkailupuistot, joissa voi esimerkiksi kiipeillä korkealle puihin rakennetuilla seikkailuradoilla, kiipeillä kiipeilyradoilla, liukua vaijerilla.

Suosiotaan ovat lisänneet myös erilaiset extreme-lajit kuten lentäminen tuulitunnelissa, sisäsurffaus aalloilla ja wakeboarding-puistot. Eri puolilta maata löytyy myös erilaisia aktiviteettipuistoja, joissa asiakkaat pääsevät haastamaan itsensä erilaisilla liikunta-alustoilla.

Luksusmatkailu

Suomessa on tarjolla monenlaista korkeatasoista matkailukohdetta. Lapin upeat maisemat vetävät puoleensa runsaasti matkailijoita, mutta myös kaupunkilomat tarjoavat tasokasta majoitusta ja palveluita, kuten erilaisia hemmotteluhoitoja ja kehonhuoltoa. Luksusmatkailun yhteyteen on helppo paketoida ostoskulttuuria, johon luksusta tuovat monet merkkiliikkeet. Esimerkiksi pääkaupunki Helsingissä matkailija löytää kaiken tarvitsemansa ja enemmänkin, luksustuoksuista kuten calvin klein hajuvesi suomalaisiin designtuotteisiin kuten Mari Iso-Pahkalan Lapponia-koruihin aivan kaupungin keskustassa, joka tarjoilee myös useita muita korkealuokkaisia palveluita.

Monelle luksus on myös elämyksiä. Ylellisen elämyksen tuovat tarkoin suunnitellut kokonaisuudet, joissa on käytetty huippuosaamista ja korkealuokkaisia raaka-aineita. Ylellisyyttä voi olla myös esimerkiksi kiireisen ihmisen pysähtyminen keskelle kaunista hiljaista järvimaisemaa, perinteisen mökin pihan rauha ja saunan lämpö. Luksusta matkaan tuokin matkailijan tarpeiden, toiveiden ja odotusten huomioon ottaminen kokonaisvaltaisesti ja yksilöiden.

Kaupunkimatkailu

Suomen kaikki kaupungit omaavat oman luonteenpiirteensä, joka värittää kaupungin näkymää. Matkailija voi valita kaupunkikohteensa sen tarjonnan mukaan, tai tehdä kokonaisen kaupunkien kierroksen, jossa yhdistyy useamman kaupungin erilaisuus virkistävällä tavalla. Rannikko, sisämaa, idän rajan läheisyys ja pohjoisen hiljaisuus tarjoavat monta erilaista lähestymiskulmaa. Useimmissa kaupungeissa liikkuminen on helppoa jalan, vuokrapyörillä tai -autolla, ja usein myös julkisen liikenteen verkosto on etenkin isommissa kaupungeissa kattava.

Luontomatkailu

Suomen luonto on rikas antimiltaan ja sen äärelle on helppo päästä. Jokainen voi kulkea luonnossa vapaasti, kunhan huomioi jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet. Luonnossa liikkumisesta nauttiville on tarjolla mm. älypuhelimeen ladattava sovellus, joka kertoo matkailijaa lähellä olevista luontokohteista, kohteiden palveluista ja retkeilyreiteistä.

Mökkeilyn lisäksi kalastusmatkailu on suosittu matkailun muoto. Meri- ja järvikalastuksen lisäksi mm. eri lohikantoja voi kalastaa Suomen monissa joki- ja koskikohteissa. Kalastusmatkan voi tehdä omatoimisesti tai oppaan ohjaamana – ja nykyisin oppailla onkin kirjava asiakaskanta yksittäisistä kalastuksen harrastajista yritysryhmiin.

Eräretkeily on saanut yhä enemmän jalansijaa modernien matkailumuotojen rinnalla. Rinkan ja teltan kera luonto tarjoaa moniulotteisia kokemuksia idän mäkisistä ja mutkaisista metsiköistä ja järvimaisemista tasaisen keskisen Suomen läpi rannikon kallio- ja saaristomaisemiin.

Maasta löytyy myös useita laadukkaita leirintäalueita monipuolisten palveluiden ääreltä.

Kultturimatkailu

Jokaisessa maakunnassa on tarjolla monipuolista kulttuuritarjontaa, joka vie matkailijan lähelle suomalaista kulttuuriperintöä. Kuva-, musiikki-, näyttämö-, käsityö- ja muita taiteenlajeja on tarjolla runsaasti, erityisesti kesäaikaan. Useat kulttuuritapahtumat ovat kansainvälisestikin tunnettuja, kuten Savonlinnan oopperajuhlat.

Lopuksi

Matkailun monet kasvot viihdyttävät laaja-alaisesti jokaista matkailijaa. Tietoa on runsaasti saatavilla, ja hyvän kielitaidon ansiosta suomalaiset matkailupalveluntarjoajat palvelevat kevyesti niin kotimaisia kuin kansainvälisiä matkailijoita.